Het Dansaert Center herbergt al enkele jaren bijenkorven op de daken van haar panden. Deze initiatief, uitgevoerd in samenwerking met Christophe Lootvoet – Atelier d’Architecture et d’Ingénierie ALTER – heeft als doel de erosie van biodiversiteit, met name die van bestuivende insecten, tegen te gaan.

Wat is het belang van het behouden van bijen?

Bestuivende insecten spelen een cruciale rol in de voortplanting van bijna 4/5 van onze wilde flora en landbouwgewassen, met een bijdrage van 15 miljard euro op Europese schaal. Dit zorgt voor een fundamentele functie voor het behoud van ecosystemen en de diensten die ze leveren.

Met 40% van de geschatte insectensoorten wereldwijd bedreigd met uitsterven, bedreigt de afname van bestuivers direct de biodiversiteit, voedsel (zowel de hoeveelheid als de kwaliteit van gewassen) en menselijke samenlevingen, inclusief de volksgezondheid.

Naast dit probleem maakt bijenteelt de occasionele levering van honing aan het Centrum mogelijk.

Waar zijn de bijen ?

Een kolonie is gehuisvest in het Centrum op de daken van het gebouw, op het niveau van vleugel A. Een vergunning is nodig voor ongeveer drie kolonies, maar voor de kolonie van het Centrum is een Afsca-verklaring afgelegd.

Zodra de temperaturen 10 graden overschrijden (maart), verlaten de bijen de korf om hun seizoen te beginnen, dat duurt tot de herfst. De bijen van het Centrum produceren ongeveer 30 kg honing per jaar. In juli begint de voorbereiding op de volgende winter.

oorsprong: C.Lootvoet

Wat betreft de gezondheid van de kolonie wordt deze elk jaar behandeld tegen de varroa (een mijt parasiet van bijen). De behandeling wordt uitgevoerd met behulp van essentiële oliën. Bijen worden ook regelmatig gecontroleerd op de broedselziekte.

Wat betreft de naburige omgeving is er specifieke wetgeving die de bijenteelt in Brussel regelt. Het doel is zowel bijen als bewoners te beschermen. Daarom moet een afstand van 20 meter tussen het bijenperk en een woning of openbare weg worden

gerespecteerd. Deze afstand wordt teruggebracht tot 10 meter als er een solide obstakel van minstens 2 meter hoog is tussen het bijenperk en de woning of openbare weg. Dit stelt het centrum in staat om de bijen te huisvesten.

Als u zelf bijenkorven wilt installeren, kunt u informatie inwinnen bij uw gemeentelijke administratie om de regelgeving in detail te kennen.

Identiteitskaart van deze huisgenoten

De Buckfast-bij is een hybride bij die steeds vaker wordt gebruikt door imkers. Het is een kruising van honingbijen. De bijen worden F1 genoemd, wat betekent dat de koningin alleen genen heeft van bijen van deze soort.

Kwaliteiten:

  • Karakter: De Buckfast staat bekend om zijn vriendelijke gedrag te allen tijde en op alle plaatsen.
  • Fourage: De bijen zijn uitstekende fourageurs, vergemakkelijkt door de lengte van hun tong, waardoor ze verschillende bloemen kunnen bezoeken, zelfs die met diepe kroonbladeren.
  • Productie: Deze hybride bij produceert zeer interessante oogsten omdat ze bekend staat als zeer ijverig.
  • Weerstand: Deze bij is zeer bestand, vooral tegen koude klimaten en bepaalde ziekten (in vergelijking met de zwarte bij).

Aandachtspunten

  • Aziatische hoornaar: Aanpassingen aan de korf helpen tegen de predatie van de hoornaar.

oorsprong: C.Lootvoet

  • Ziekten: Samen met de hoornaar zijn ziekten de belangrijkste oorzaak van bijensterfte.
  • Probleem van voorraden: Om goed te overwinteren heeft de bij een grote hoeveelheid voorraden nodig. Ze heeft namelijk de neiging veel voedsel te consumeren, wat van de imker vereist dat hij regelmatig de voorraden controleert gedurende de hele winterperiode. Deze aandacht is nog meer uitgesproken, vooral als de winter lang is of het klimaat zeer koud is.